b) Selvskabt SkønhedsTyngde

Hver gang din skønhed skal yde noget ekstra, stiger spændingen i din krop. Det betyder, at du bevidst og/ eller ubevidst prøver at indstille krop og sjæl på at kunne klare opgaven. Det kan give sig udtryk i muskeluro, hjertebanken, svedige håndflader m.m. Enten reagerer du med virkelyst og kampiver eller med usikkerhed og sløvhed. Tyngdeøvelsen skal hjælpe dig frem til den tilstand, hvor du er vågen og koncentreret – tændt, men ikke spændt.

Afspændingen foregår ved koncentration og selvsuggestion. I dine tanker beskriver du den afslappede tilstand, hvor tyngdefornemmelsen forplanter sig fra de enkelte lemmer til at omfatte hele kroppen, og mærkes først som en prikkende fornemmelse i hænder og fødder. Nervesystemet kommer i ro og balance, og sammen med det lavere stofskifte og mindre iltforbrug føler du dig sundere og mere afslappet. Du får også større modstandskraft for følelsesmæssige forstyrrelser.

Meningen med at fornemme tyngde i de muskler øvelsen skønhedstræner er at formidle den afspænding, som du ofte føler efter dyb søvn. Disse muskler er underlagt vor bevidsthed, men de fungerer også ubevidst under psykiske påvirkninger uden du er klar over det. Du skal fantasere at den muskel som skønhedstrænes er så tung som bly, at du ikke gider løfte hverken arme eller ben. Det skal være en henstilling, og under ingen omstændighed skal du tvinge dig selv.

Det er ingen god idé at bruge øvelsen som en form for sovepille, fordi de selvskabte skønhedsøvelser forudsætter en vågen opmærksomhed som for resten af øvelserne. Men når du f.eks. på arbejde føler dig træt og uoplagt med ømme muskler og led kan du hver anden time strække dine ben og armer i 10 minutter og øve selvskabt skønhedstyngde.